Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo kaznu za zločine Herceg-Bosne od 111 godina zatvora za Jadranka Prlića i ostale

Izvor: Wikivijesti
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Feather.svg
Status: Završen 15:00, 29 novembar 2017 (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Den Haag (Holandija), 29. novembar 2017 – Žalbeno vijeće Haškog tribunala osudilo je šestorku takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. Ministar odbrane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Bruno Stojić osuđen je na 20 godina zatvora, bivši predsjednik Vlade HR HB Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Milivoj Petković i Slobodan Praljak na po 20 godina, načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina, i komandant Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina zatvora. Žalbeno vijeće ustanovilo je da je tokom 8. novembra 1993. jedan tenk HVO-a pucao na Stari most u Mostaru. Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju na čelu sa sudijom Carmelom Agiusom potvrdilo je učešće Hrvatske u ratu na području Bosne i Hercegovine te da je Republika Hrvatska imala stvarnu vlast u nekim općinama na teritoriji samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne i da je na tom području vođen sukob međunarodnih razmjera.

Izvori[izmijeni]


Bookmark-new.svg