Ajkula ubila dječaka

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 06:45, 9. april 2008. (UTC))
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


New South Wales (Australija), 8. april 2008. – Šesnaestogodišnji dječak je podlegao povredama nakon što ga je napala ajkula. Napad se desio na obali Novog Južnog Velsa (New South Wales), Australija što je prva žrtva nakon dvije godine. U međuvremenu desili su se brojni napadi ajkula, srećom bez žrtava.

Prijatelj poginulog dječaka je izjavio da se u prvi mah činili da se njegov prijatelj šali, dok je pozivao u pomoć. Situacija mu je postala jasna, tek kada je vidio dječakovu nogu. Kako tvrde stručnjaci iz Nacionalne agencije za okeanografsku i atmosfersku administraciju (National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)), nije uobičajeno da ajkule napadaju ljude. U tim slučajevima one obično greškom zamijene ljude za svoj normalni plijen, poput riba i morskih sisara, kornjača i drugih životinja, te kada napadnu ljude, poslije prvog ugriza obično prestanu. Sličnu taktiku primjenjuju i kod nekih većih životinja.

Izvori[izmijeni]