Idi na sadržaj

Američka vlada naglasila svoju bezuslovnu podršku cjelovitosti Bosne i Hercegovine

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 19:51, 2 novembar 2010 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 2. novembar 2010 – Prenoseći mišljenje vlade u Washingtonu, američki ambasador u Bosni i Hercegovini je naglasio podršku SAD za ujedinjenu i cjelovitu BiH. "Naše pozicije ostaju nepromijenjene. SAD bezuslovno podržave suverenost i teritorijalni integritet BiH", izjavio je ambasador. OHR je izdao slično obavještenje, naglašavajući da je rasparčavanje BiH nemoguće.

Ove izjave su bile odgovor na izjavu Williama Montgomeryja, bivšeg diplomatu koji je služio kao ambasador u nekoliko balkanskih zemalja. U intervjuu za jednu sarajevsku TV stanicu, Montgomery je izjavio da 15 godina nakon rata u BiH, ona ostaje zemlja gdje ni jedan problem nije riješen i dodao da je veoma realna opcija njen raspad. "Niko u BiH ne bi trebao biti natjeran da živi u zemlji koja ne funkcioniše, te je jedno od mogućih rješenja i odvajanje Republike Srpske i mirna dezintegracija zemlje", izjavio je Montgomery. Američka ambasada u Sarajevu je naglasila da Montgomery ne odražava stavove američke vlade.

Izvori[izmijeni]