Idi na sadržaj

Američki napadi u Somaliji

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 05:27, 10. januar 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Model aviona koji je korišten za napad

Ras Kamboni (Somalija), 9. januar 2007. – Helikopteri su danas izveli nove napade na južnu Somaliju, u blizini mjesta na kojem je sinoć, kako se navodi, izveden američki zračni napad na osumnjičene pripadnike al-Qaide. Svjedoci nisu bili sigurni da li su nove napade izveli etiopski ili američki helikopteri. Nema neposrednih informacija o žrtvama.

Jučer su američki borbeni avioni napali najmanje jedno, moguće dva, osumnjičena skloništa al-Qaide u južnom dijelu Somalije, u blizini kenijske granice. Zvaničnici prelazne somalijske vlade navode da je u napadima ubijen veliki broj ljudi.

Američki i somalijski zvaničnici navode da su meta napada bili najviši zapovjenik al-Qaide za istočnu Afriku, Abu Talha al-Sudani, i osumnjičeni za bombaške napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. Ne zna se da li su oni i ubijeni.

Privremeni somalijski predsjednik Abdulahi Yusuf kaže da Sjedinjene države imaju pravo da napadnu teroriste umiješane u bombaške napade na ambasade.

Izvori[izmijeni]