Idi na sadržaj

Bajramska čestitka reisu-l-uleme

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 22. oktobar 2006. – Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je danas bajramsku čestitku povodom Ramazanskog bajrama koji počinje u ponedeljak, 23. oktobra 2006.

Reisu-l-ulema je izjavio:

„Draga braćo i sestre. Sutra je prvi Ševval 1427. hidžretske godine, prvi dan Ramazanskog bajrama. Ramazan je vrijeme u kojem muslimani poste i na poseban način približavaju se Stvoritelju nebesa i zemlje i samima sebi.
Mi imamo mnogo razloga da danas, završavajući post u mjesecu Ramazanu i sutra dočekujući Ramazanski bajram budemo radosni. Imamo razlog za radost jer smo obavili jednu dužnost koju nam je Allah dž.š. propisao i također radost što smo za ovaj mjesec stekli mnogo prijatelja, zbližili se u našim porodicama i uživali u blagodatima Allahove upute, milosti i oprosta.

Naša radost sutra ima svoje značenje jer ćemo opet sa svojim najbližim biti zajedno kod svojih kuća, ali i u džamijama.Veličat ćemo Allahovo ime i zahvaljivat mu se na svim blagodatima kojima nas On obasipa svakim danom.
Posebno ovoga Ramazana zapazili smo da je mnogo mladog svijeta postilo i da su džamije bile prepune omladinom. To je znak da je omladina svjesna da, dok još u ovim godinama nauče se Allaha dž.š. veličati i oslanjati se na Njega da im On uvijek bude na pomoći, da ovaj svijet i ovaj život i iskušenja koja nas čekaju, savladaju na najbolji način.

Ovoga Ramazana primijetili smo također da su mnogi imali pruženu ruku i da su pomagali onima koji nemaju. Zato želimo i ovaj put posebno naglasitiu da ne zaboravite podijeliti sadekatul-fitr, ili kako se to kod nas u narodu kaže vitre. Jer sve dotle dok ne podijelimo svoje vitre za svaku osobu u kući, post nam neće biti kabul. Zato podijelite svoje vitre i neka vam Allah dž.š. bude na pomoći.

Draga braćo i sestre.

Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da primi naš post,da primi naš namaz, da primi svaku našu sedždu, svaki naš ruku, svaku našu riječ koju smo izgovorili u Njegovo ime i svako slovo koje smo proučili u Kur-anu tokom ovog Ramazana.
Molim Uzvišenog da bolesnim podari zdravlje, da onima koji su siromašni Allah dž. š. nađe put da izađu iz siromaštva, da prognanima da snage da ustraju i da se vrate svojim domovima.

Molim Allaha dž.š. da nas sve zbliži, sve ljude dobre volje, bez obzira koje su vjere i nacije. Muslimani obilježavajući blagdan bajrama su otvorenoga srca i zato želimo da se naše komšije osjećaju sigurnim i također osjećaju da mi u svojoj radosti mislimo i na njih, na svakog komšiju u našoj domovini BiH.

Ja posebno želim bajramske čestitke uputiti našoj braći i sestrama u Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Albaniji i svim muslimanima i muslimankama širom svijeta, a posebno našim Bošnjacima u dijaspori; u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji i ma gdje bili.

Svima vama iz lijepog šeher Sarajeva na ovaj lijepi ramazanski bajram 1427. h. g. želim kazati: BAJRAM-ŠERIF MUBAREK OLSUN!“

Izvori

[izmijeni]
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia na bosanskom jeziku ima članak pod nazivom: