Idi na sadržaj

BiH: Ministar sigurnosti oštro kritikovao državno, a hvalio sarajevsko tužilaštvo

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 01:22, 28 januar 2017 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH), uputio je danas kritike na račun rada Tužilaštva BiH.
17. Novembar 2016 (Politika), Bosna i Hercegovina – Jedna od zamjerki je da se Tužilaštvo BiH uhvatilo u koštac sa krivičnim djelima koja su „neznatne društvne opasnosti”. Smatra da u toj instituciji za sada ne postoji opredijeljenje da rade složene predmete organizovanog kriminala i korupcije.

„Pa ja ne znam ni da li postoji dovoljno znanja i kapaciteta, dovoljne osposobljenosti”, dodao je Mektić.

Navodi da se mora iznaći rješenje da se Tužilaštvo BiH stavi u „jednu bolju funkciju vladavine prava i pravne države”.​

Krajem septembra je suspendovan Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH, zbog sumnje da je počinio niz disciplinskih prekršaja, a ubrzo je protiv njega pokrenuta i krivična istraga.

Iz Tužilaštva BiH nisu se htjeli osvrnuti na zamjerke koje im je Mektić uputio nakon današnjeg sastanka sa Dalidom Burzić, glavnom tužiteljicom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Sa druge strane, pohvalno je govorio o radu tog tužilaštva. Kaže da se radi o mladoj ekipi kod koje postoji „jako opredijeljenje u borbi protiv svih oblika kriminala, prije svega korupcije”.

Protekle sedmice, sarajevsko tužilaštvo je pokrenulo akcije u kojima je uhapšeno više osoba zbog korupcije i organizovanog kriminala.

Među uhapšenima je jedan političar, nekadašnji ministar policije BiH, državni službenici, advokati, dok je u bjekstvu nekadašnja sutkinja tog suda.​

U jednoj od izvedenih akcija je uhapšen Esed Radeljaš, osnivač Stranke za bolje Goražde. U karijeri obnašao više funkcija na različitim nivoima vlasti. Zajedno sa još tri osobe, Radeljaš je osumnjičen za nezakonito pribavljanje oko million konvertibilnih maraka (KM).

U predmetu „Pravda” sumnjiče veći broj osoba, a među njima Aliju Delimustafića i Lejlu Fazlagić-Pašić, nekadašnju sutkinju Općinskog suda u Sarajevo. Istragom se utvrđuje odgovornost za prevare na oko 70 nekretnina u Sarajevu, namjeru nezakonite izgradnje objekta na Marijin Dvoru i druga krivična djela.

Delimustafić, koji je bio ministar policije BiH, ranije je osuđen zbog otmice neposredno poslije rata. Pored toga, hapšen je nekoliko puta zbog sumnje u razna krivična djela, ali ne i procesuiran.

Za Fazlagić-Pašić, koja je ovog ljeta podnijela ostavku u Općinskog sudu Sarajevu, danas je raspisana potjernica. Sredinom prošlog mjeseca je napustila BiH i trenutno se nalazi u Hrvatskoj.

Pored državljanstva BiH, ona ima i državljanstvo Hrvatske. Postoje dvije mogućnosti – da bude izručena ili da tužioci predmet ustupe kolegama u Hrvatskoj.

​Burzić, glavna tužiteljica sarajevskog tužilaštva, podsjetila je da su u radu fokusirani na slučajeve korupcije, te predmete privrednog i organizovanog kriminala. Kaže da tim tužilaca koji radi na predmetu „Pravda” posljednjih desetak dana gotovo pa ne ide kući.

„Pa meni malo bude krivo kada se kaže da se neka hapšenja tempiraju, da se rade predmeti radi spektakla. (…) Svako hapšenje, koje je ovo Tužilaštvo imalo u posljednjih godinu i po dana, ipak je završilo sa optuženjem na sudu”, kazala je Burzić.

Ona je do imenovanja na poziciju glavne tužiteljice u decembru 2014. godine, obavljala dužnost sudije Kantonalnom sudu Sarajevo.

Izvori

[izmijeni]