BiH po slobodi medija 19. u svijetu

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Pariz (Francuska), 25. oktobar 2006. – Bosna i Hercegovina nalazi se na 19. mjestu u svijetu kada je riječ o slobodi medija i daleko je ispred svojih susjeda, pokazao je najnoviji izvještaj organizacije Reporteri bez granica (RSF), čije je sjedište u Parizu.

RSF je naveo da "BiH nastavlja svoj postupni rast na ljestvici i sada je bolje pozicionirana nego njeni najbliži EU susjedi kao što su Grčka, koja je na 32. ili Italija, koja je na 40. mjestu".

Najbolje pozicionirana od zemalja na tlu bivše Jugoslavije jeste Slovenija, koja dijeli 10. mjesto s Mađarskom, Latvijom i Portugalom. Bosna i Hercegovina dijeli 19. poziciju s Danskom, Novim Zelandom i Trinidadom i Tobagom. Makedonija, Srbija i Crna Gora dijele 45. mjesto, Hrvatska je na 53. mjestu zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Bocvanom i Tongom. Kosovo je posmatrano odvojeno od Srbije i na 70. je mjestu. Albanija je deset pozicija niže. Sjeverna Koreja ubjedljivo je posljednja, na 168. mjestu, dok novinari najviše slobodeuživaju u Finskoj, Irskoj, na Islandu i u Holandiji.

Među prvih 15 zemalja na ovoj listi od novih članica Evropske unije su Estonija, Slovačka i Mađarska, dok je Češka čak na 5. mjestu. U EU su pritiscima, prijetnjama i napadima vlasti najviše izloženi novinari u Poljskoj, koja se našla na 58. mjestu. Njemačka je na 23., Austrija na 16., Španija na 41., Velika Britanija na 27.

U sastavljanju ove liste prema kriteriju poštivanja slobode medija učestvovalo je 130 novinara, dopisnika, pravnih stručnjaka i aktivista za ljudska prava Reportera bez granica.

Izvori[izmijeni]