Bosna i Hercegovina postaje članica Partnerstva za mir

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 13:03, 14. decembar 2006. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Partnerstvo za mir
Partnerstvo za mir (2009)

Brisel (Belgija), 14. decembar 2006. – Bosna i Hercegovina će danas zvanično postati članica Partnerstva za mir. Ulazak u sigurnosni program NATO je, nesumnjivo, krupan korak prema trajnoj stabilnosti ali, nepodijeljena su mišljenja u Briselu, predstavlja i značajan politički podsticaj u nastojanjima Sarajeva da se što prije uključi u euro-atlantsku zajednicu.

Nakon, iako stidljivo najavljivanog, ipak neočekivanog bezuslovnog poziva Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori da se pridruže NATO sigurnosnom programu Partnerstva za mir, sutrašnje zbivanje u sjedištu vojnog saveza bi trebalo da na papiru i dokumentuje - BiH, kao i preostale dvije države regiona, postaju članice Partnerstva za mir, što im predstavlja prvi ugovorni odnos za euro atlantskom zajednicom.

Prije nego što su ranije započeti Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju došli do svoje završnice, Alijansa je Sarajevu, Beogradu i Podgorici ponudila učešće u najširem vojno-političkom programu, koji za cilj imma ojačati zajedničku sigurnost.

Do sada je dokumenat pristupa Partnertsvu potpisao 30 država, od kojih su neke, u medjuvremenu postale i punopravne članice NATO. Danas će se pridružiti još tri, što će potpuno zaokružiti široki euro-aziski prostor (za izuzetkom Bjelorusije) sigurnosnih partnera.

Izvori[izmijeni]