Idi na sadržaj

Bush stavio veto na povlačenje iz Iraka

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 13:46, 2. maj 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


George W. Bush

Washington (SAD), 2. maj 2007. – Američki predsjednik George W. Bush je u utorak uložio veto na prijedlog zakona o ratnom financiranju, vrijednom 124 milijarde dolara, jer on sadrži odredbe o povlačenju američkih borbenih snaga iz Iraka do kraja marta 2008. godine, nazivajući zakon koji mu je na potpis uputio demokratski Kongres "receptom za haos i konfuziju".

Predsjednik Bush je rekao ulažući veto da bi, da bude usvojen, ovaj zakon odredio datum za neuspjeh - i da bi dopustio neprijatelju da obilježi datume u svom kalendaru i da počne "da kuje zavjeru za svrgavanje iračke vlade", javio je BBC.

"Vrijeme je da stavimo politiku na stranu i da pomognemo snagama na terenu, dajući im sredstva koja trebaju", rekao je Bush.

On je također pozvao Kongres da "pruži priliku planu generala Davida Petraeusa", američkog zapovjednika u Iraku koji je, po Bushu, "počeo davati rezultate, uključujući i znatno opadanje sektaškog nasilja u Bagdadu".

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi je reagirala na veto, izjavivši da je blokirani zakonski nacrt odražavao politiku koja uživa podršku američkog naroda.

Izvori[izmijeni]