Chiquita plaćala reket teroristima

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 10:33, 18. mart 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Brod firme Chiquita

Washington (SAD), 15. mart 2007. – Američki proizvođač banana Chiquita (Chiquita Brands International), prihvatio je juče novčanu kaznu u visini od 25 miliona dolara. Kazna je izrečena nakon potvrđene sumnje američkog ministarstva pravde, o plaćanju mita i reketa kolumbijanskim paramilitarnim milicijama i teroristima.

Po navodima ministarstva, preduzeće Chiquita sa sjedištem u Cincinnati i njen neimenovani funkcioner su, između 1997. i 2004. godine uplatili 1,7 miliona američkih dolara, desničarskoj organizaciji "Ujedinjena građanska odbrana Kolumbije" (Autodefensas Unidas de Colombia), koja se od strane američke vlade smatra terorističkom organizacijom. Po zakonima SAD su takve uplate kažnjive.

Po državnom tužiocu, Chiquita je plaćanjem reketa štitila svoje radnike, pošto u periodu prije toga, nije bila rijetkost da je radnicima prijećeno i da je opasnost po zaposlene vremenom rasla. U rukovodećim krugovima preduzeća su postupci plaćanja reketa tolerisani. U godišnjim izvještajima su ti novčani transferi ipak prećutkivani. Dogovor sa američkim ministarstvom pravde je u interesu koncerna, rekao je Fernando Aguirre, predsjednik poslovodnog odbora Chiquite.

Novac iz Chiquitine kase je, po izjavama državnog tužilaštva, išao i ljevičarskim organizacijama "Narodnoj armiji" (FARC) i "Nacionalnoj oslobodilačkoj armiji" (Ejército de Liberación Nacional), u vrijeme njihove nadmoći u određenim regionima (Uraba i Santa Marija) Kolumbije.

Izvori[izmijeni]