Idi na sadržaj

Demonstranti su protestovali protiv hapšenja calalãs španskih vlasti, tražeći neovisnost Katalonije i oslobađanje zatvorenika

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 23:09, 2 oktobar 2017 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Demonstracija za nezavisnost 20. septembra.

Barceloni (Španija), 23. septembar 2017 – Nakon što je vijest da će 14 calalãs vlasti organizirati referendum samoopredeljenja Katalonije hapšenja, više desetina hiljada demonstranata okupilo pred prošlog četvrtka suda (21), gdje je šest lokalnih političara i dalje u policijskom pritvoru u Barceloni, glavnog grada Autonomne regije Katalonije (sjeveroistočna Španija).

Demonstracija za nezavisnost ispred katalanskog Ministarstva ekonomije 20. septembra.

U podne su se okupili ispred Visokog suda pravde Katalonije, Sud Katalonije. Osim zahtijevaju nezavisnost katalonski davno, oni žele svoje pravo da glasaju 1. oktobra, kao što je predviđeno za referendum pokazao svoju podršku za katalonski vlasti uhapsile španska policija dan ranije (većina i dalje osuđeni) i zahtevaju njihovo puštanje.

Istorijski

[izmijeni]

Španske Sud je izjavio da je referendum o nezavisnosti Katalonije je inconstuticional, što nije sprečilo Parlament Katalonije je u korist vaše organizacije 6. septembra. Podnosioci nezavisnosti Katalonije mobilisali su nekoliko dana pre referenduma o samoodređenju koje su lokalne vlasti nameravale da održe u oktobru.

Već Vlada Madrida, u znak podrške Spanish Court, apelovao na slamanje separatiste u cilju sprečavanja referenduma, da izvrši oduzimanje izbornog materijala i velika policijska mobilizacija u pokušaju da blokira svoju organizaciju, tri trajektima naređeno za smještaj pojačavanje 6.500 policajaca.

Dok su najnovije ankete predložile pobjedu "da", ravnoteža moći između Katalonske i centralne nezavisnosti očvršćena je kada se približio sudbonosni mrtvac. Iako se čini da se slomi dijaloga, mnogi strahuju od "nema povratka".

Izvori

[izmijeni]