Disney kupuje 21st Century Fox za 52,4 milijarde dolara

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 21:16, 14 decembar 2017 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


14. decembar 2017

The Walt Disney Company objavila kupovinu filmske i televizijske imovine 21st Century Fox u dogovor u iznosu od 52 milijarde 400 miliona dolara, u pored preuzimanja neto dug od 13 milijardi 700 miliona. Sa radom, Disney sadržaj biblioteka dobija rivala, kao i svoje međunarodne distributivne mreže, televizijske i veću kontrolu nad Hulu, video na platformi zahtijevaju da ABC compartilha com FOX, NBC i Time Warner.

Ovo je najnoviji korak kompanije u rastućoj konkurenciji kompanije Netflix i Amazon.com. Takođe dodaje prethodne kupovine Pixar, Marvel i Lucasfilm. Prema ugovoru, deoničari 21. vijeka Fox će dobiti 0.2745 dionica Disney-a za svaku dionicu 21st koja imaju. Ukupno će vlasnici Fox-a imati 25% kontrole Disneya kada se kupovina završi.

Sporazum takođe znači da Disney će sada imati studija 20th Century Fox, Fox Searchlight Pictures i Fox 2000 televizijskih kanala20th Century Fox Television, FX Productions, Fox21, National Geographic Partners, Fox Sports Regional Networks, Fox Networks Group International, Star India i akcija 21st u Hulu, Sky plc, Tata Sky i Endemol Shine Group.

Preostala sredstva, Fox News, Fox Business, FS1, FS2 i Big Ten Network, će biti deo nove kompanije. Robert Iger, direktor kompanije Disney, objasnio je da kupovina odražava rastuće potrebe javnosti za "bogatim" sadržajem i "raznovrsnim" iskustvom. Iger i njegov 21st kolega Rupert Murdoch potpisali su sporazum u Londonu.

Izvori[izmijeni]