EU otvorila pregovore sa BiH o viznim olakšicama

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 18:48, 2. decembar 2006. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Carina Evropske Unije

Brisel (Belgija), 2. decembar 2006. – Vlada Evropske unije je danas povukla dugoočekivani potez - formalno je otvorila pregovore sa Bosnom i Hercegovinom i ostatkom Zapadnog Balkana o viznim olakšicama i readmisiji - konkretni, tehnički pregovori započinju uskoro, a prvi rezultati se očekuju najkasnije do kraja naredne godine.

Prvi korak je načinjen - otvoreni su pregovori Bosne i Hercegovine i ostale četiri balkanske države - Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije o ublažavanju viznog režima, što bi, u skoro vrijeme, trebalo a vodi do konkretnih rezultata - besplatnih viza za studente i poslovne ljude, sa perspektivom bezviznog režima u vremenu koje se političkim rječnikom definiše kao srednjeročni period.

Komesar Frattini je uvjeren da bi se do kraja naredne godine trebali okončati pregovori sa BiH i ostalim balkanskim državama o viznim olakšicama i readmisiji, sa izuzetkom Albanije, koja je već zakljućila poglavlje o readmisiji.

Izvori[izmijeni]