FIFA odbacila tehnologiju

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 09:29, 10. mart 2008. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Wembley stadion 2007.

Gleneagles (Škotska), 10. mart 2008. – Odbor međunarodne nogometne asocijacije (IFAB), tijelo koje odlučuje o pravilima i zakona ove popularne igre, odlučilo je na posljednoj sjednici da se do daljnjeg obustavljaju svi eksperimenti o uvođenju visokih tehnologija u pravila igre, te prvi put u historiji donesena su pravila o tačno utvrđenim dimenzijama nogometnog terena.

Generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke je izjavio: "Odlučili smo da privremeno zamrznemo sva nagađanja o uvođenju tehnologije za nadgledanje gol-linije. Radije, uvest ćemo dodatna dva pomoćna suca." Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je rekao da želi očuvati univerzalni duh igre: "Imamo 260 miliona ljudi direktno uključenih u ovu igru...samo ako održimo jednostavna pravila igre...moramo živjeti s greškama, nogomet mora zadržati ljudsko lice"

"Da li želimo da tehnički uređaji donose odluke. To smo zaključili nakon tri godine testova i probi. Mišljenja sam da sve treba zaustaviti do daljnjeg." objašnjava Blatter.

Veličine terena[izmijeni]

Još jedna važna odluka donesena je na istom zasjedanju. Odlučeno je da se fiksiraju veličine terena za međunarodna takmičenja u muškoj konkurenciji na 105 x 68 metara. Do sada, pravilo je bilo da se veličine terena kreću od 100 do 110 metara dužine i 64 do 75 metara širine. Do ove odluke je došlo na prijedlog nogometne asocijacije Velsa uz objašnjenje da su domaći timovi mogli imati određene prednosti, te neznatno mijenjati veličinu terena u zavisnosti od protivnika.

Izvori[izmijeni]