Idi na sadržaj

Federacija BiH dobila novu Vladu

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 11:04, 30. mart 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 30. mart 2007. – Federacija BiH danas je konačno dobila Vladu. Izmijenjenu Odluku predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto podržala su 64 poslanika Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, 16 ih je bilo protiv, a četiri su bila suzdržana. Predstavnički dom će u popodnevnim satima raspravljati o Prijedlogu federalnog budžeta za ovu godinu.

Novoimenovani premijer Federacije BiH je Nedžad Branković (SDA). Njegovi zamjenici su Vjekoslav Bevanda, ujedno ministar finansija, ekspertni kandidat predložen od Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) i Gavrilo Grahovac (Stranka za BiH) ujedno ministar kulture i sporta u novoj Vladi.

Novoimenovana ministrica obrazovanja je Meliha Alić (SBiH), ministar pravde je Feliks Vidović (HDZBiH) a ministar izbjeglica Edin Mušić (SDA). Vahid Hećo iz (SBiH) je ministar energije, rudarstva i industrije, Nail Šećkanović iz (SDA) je ministar prometa i komunikacija, a ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević (HDZ 1990).

Ministar za boračka pitanja je Zahid Crnkić (SDA), Safet Omerović (SBiH) ministar zdravstva, a Desnica Radivojević (SDA) novoimenovani ministar trgovine. Salko Obhođaš (SDA) je ministar u resoru prostornog uređenja, Velimir Kunić (SNSD) ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Nevenko Herceg (HDZBiH) ministar okoliša i turizma, a Damir Ljubić (HDZ 1990) je ministar u novoj vladi poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ministar unutrašnjih poslova u novoj Federalnoj vladi je Muhidih Alić (SBiH).

Izvori

[izmijeni]