Google preuzima DoubleClick

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 20:33, 17. april 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Google

Mountain View (SAD), 17. april 2007. – Google je objavio da trenutno pregovara o preuzimanju agencije za Internet marketing DoubleClick iz New Yorka. Ponuđena suma iznosi 3,1 milijardu dolara. DoubleClick je potrdio informaciju i nada se da će preuzimanje biti završeno do kraja 2007. godine.

Prije šest mjeseci Google je kupio YouTube za 1,65 milijardi dolara. Kupovina marketing agencije koja treba da se odigra tokom godine biće najveća u historiji ove međunarodne kompanije. Ovom kupovinom Google pokušava učvrstiti svoju vodeću poziciju na polju internet reklama i marketinga. Već neko vrijeme se priča o prodaji DoubleClicka, a kao mogući kupci su, pored Googlea pominjani i Microsoft, Time Warner i Yahoo.

Ova investicija će nam omogućiti da proširimo naš posao na polju marketinga i produbimo odnos sa našim poslovnim partnerima. Ovim ćemo proširiti ponudu svim kompanijama koje se reklamiraju ili žele da se u budućnosti reklamiraju preko Googlea.

saopćili su predstavnici Googlea

DoubleClick razvija softver za Internet reklamiranje i spaja reklamne agencije sa vlasnicima internet stranica. Trenutno je u vlasništvu većeg broja dioničara, a većinu dionica drži privatna firma Hellman & Friedman. Deoničari DoubleClicka su vjerovatno i najveći profiteri iz ove prodaje. Naime, ova firma je 2005. prodana za 1,1 milijardu dolara i za dvije godine joj se vrijednost utrostručila.

DoubleClick ima oko 1500 mušterija, godišnji promet od oko 300 miliona dolara i zaradu od oko 50 miliona dolara (prije plaćanja poreza). Veličina tržišta internet reklama i marketinga se procjenjuje na 29 milijardi dolara i tokom 2006. godine je porasla za oko 36 procenata.

Izvori[izmijeni]