Idi na sadržaj

Imenovani pomoćnici Evropske službe za vanjsku politiku

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 16:23, 30 oktobar 2010 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Brisel (Evropa), 29. oktobar 2010 – Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton objavila je 28. oktobra 2010. godine da je imenovala Helgu Schmid iz Njemačke i Macieja Popowskog iz Poljske na mjesta pomoćnika glavnih sekretara u novom evropskom diplomatskom tijelu.

Helga Schmid je bila politička savjetnica Klausa Kinkela i Joschke Fischera, dvojice njemačkih ministara vanjskih poslova, prije nego što je ušla u Fischerov kabinet i vodila ga od 2003. do 2005. godine.

Nakon toga je u Briselu pet godina bila bliska saradnica Javiera Solane.

Popowski je kao poljski diplomat učestvovao u pregovorima o ulasku svoje zemlje u EU, a zatim je bio na dužnosti u stalnom predstavništvu svoje zemlje pri EU. Nakon toga je ušao u Evropsku komisiju (2008-2009.) i bio na čelu glavne uprave za razvoj. Od 2009. godine je bio šef kabineta predsjednika Evropskog parlamenta Jerzyja Buzeka.

Oboje će biti pod hijerarhijskom odgovornošću Francuza Pierra Vimonta, glavnog izvršnog sekretara službe, kojeg je imenovala Catherine Ashton.

Izvori

[izmijeni]