Idi na sadržaj

Irska prihvatila pomoć od EU i MMF; euro raste

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 14:18, 22 novembar 2010 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Evropa (Irska), 22. novembar 2010 – Euro i dionice na berzama u ponedjeljak, 22. novembra 2010, rastu širom Evrope pošto su tržišta pozdravila vijest o finansijskom spašavanju Irske.

Nakon nedjeljnog sporazuma u Dublinu, euro je ojačao na 1,376 dolar, dok je indeks tokijskoj berze Nikkei u ponedjeljak porastao za 0,9 posto i dostigao petomjesečni rekord.

Prezadužena Irska konačno je zatražila ogroman zajam od Evropske unije (EU) i Međunarodnog montarnog fonda (MMF) da zaustavi odliv novca iz svojih banaka, čime se pridružila Grčkoj u potezu koji je bio nezamisliv prije samo par godina kada je Irska bila u naponu i izazivala ekonomsku zavist Evrope.

U Dublinu su se ministri finansija EU brzo složili u vezi s planom spašavanja koji treba da osigura finansijsku stabilnost EU i zone eura. Međutim, sve strane kažu da će biti potrebne sedmice pregovaranja da bi se odredili uslovi zajma, rokovi i tačna suma, prenose mediji.

Izvori

[izmijeni]