Idi na sadržaj

Izabran novi papa, Franjo

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 21:03, 13 mart 2013 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Franjo, 2008. godine

Vatikan (Vatikan), 13. mart 2013 – Novi je papa Jorge Mario Bergoglio. Prvi kardinal iz reda đakona Jean-Louis Tauran oko 20.15 sati pojavio se na svečanoj urešenoj loži vatikanske bazilike i nakon tradicionalne objave na latinskom: "Habemus Papam!" (Imamo Papu!) obznanio da su kardinali elektori danas na konklavama izabrali za papu argentinskog kardinala Bergoglia koji je izabrao ime Franjo.

Isusovac Jorge Mario Bergoglio (76), nadbiskup je Buenos Airesa, Argentina. Doktorirao je u Njemačkoj. Ima univerzitetskog iskustva (rektor filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu). Biskupom postaje 1992., a 1997. imenovan je koadjutorom nadbiskupom Buenos Airesa. Bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. Imenovan kardinalom 2001. godine. Član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za porodicu i Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

Izvori

[izmijeni]