Idi na sadržaj

Jačanje desničarskih stranaka širom Evrope

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 14:10, 31 oktobar 2010 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Brisel (Evropa), 28. oktobar 2010 – Od Švedske do Italije, političari krajnje desnice sa svojim anti-imigracionim političkim platformama, su uglavnom dobro prošli na nedavnim izborima širom Evrope. Mnogi od tih političara su svoje kampanje zasnovali na borbi, protiv islamizacije Evrope, a kako napetosti rastu širom starog kontinenta, mnogi analitičari ukazuju na ekonomsku krizu kao stvarni uzrok uspona desnice. U septembru 2010, kada je Demokratska stranka Švedske, krajnje desna švedska partija, zadobila određeni broj mjesta u Parlamentu po prvi put, posljedice su se osjetile i izvan granica Švedske. Ta zemlja na koju se često gleda kao na društveni model u Evropi, počela se, kako je izgledalo, okretati protiv imigranata, koji čine manje od 5 posto populacije. Lider stranke Jimmie Akesson je trijumfovao:

Spremni smo preuzeti odgovornost i pretpostavljam da su i druge stranke također spremne preuzeti odgovornost za zemlju, jer je to sada najvažnije.

Nakon što su rezultati objavljeni, na hiljade ljudi je izašlo na ulice protestirajući protiv rasizma, poput Rickard Slettengrena:

Užasna situacija, jer sam ja odrastao u zemlji gdje je uvijek svako bio tolerantan, a ovo je prvi puta da sam iskusio ovako nešto

Međutim, usprkos ovom sentimentu, krajnje desne, anti-imigracione stranke, nastavljaju napredovati širom Evrope. Mnoge, poput Partije Slobode u Holandiji, su zadobile glasove zahvaljujući anti-islamskoj platformi.

Izvori

[izmijeni]