Idi na sadržaj

Jovan Divjak uhapšen u Beču

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 08:01, 6 mart 2011 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Jovan Divjak

Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 4. mart 2011 – Na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Srbija, bivši general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak uhapšen je u četvrtak uvečer na aerodromu u Beču.

Vijest o hapšenju potvrdio je ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Haris Hrle, kao i Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH. Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH, smatra da je hapšenje generala Divjaka "još jedan nesumnjivi pokušaj Srbije da revidira karakter rata u Bosni i Hercegovini nakon što im to nije uspjelo niti pred Haškim tribunalom, niti pred sudom BiH, niti pred sudom u Londonu ili drugim pravosudnim institucijama u svijetu".

Ejup Ganić izjavio je da mu je žao zbog neugodnosti koja se dogodila Divjaku, ali smatra da ima dovoljno dokaznog materijala koji će ovu situaciju riješiti u Divjakovu korist. Nakon što je objavljena vijest o Divjakovom hapšenju, sinoć se u Sarajevu okupilo stotinjak građana pred Ambasadom Austrije.

Izvori[izmijeni]