Idi na sadržaj

Komšić, Radmanović i Silajdžić preuzeli dužnost članova Predsjedništva BiH

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 15:40, 6. novembar 2006. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Rezidencija Predsjedništva BiH

Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 6. novembar 2006. – Danas je održana konstiturajuća sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj su novoizabrani članovi Predsjedništva svećano preuzeli dužnosti. Nebojša Radmanović, Haris Silajdžić i Željko Komšić su polaganjem svećane zakletve zvanično postali članovi Predsjedništva BiH.

Prema dogovoru članova Predsjedništva, novi Predsjedavajući Predsjedništva BiH će biti Nebojša Radmanović u sljedećih osam mjeseci, nakon kojih slijedi rotacija. Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH je uručio novoizabranim članovima Predsjedništva certifikate o tome da su osvijili mandate.

Sjednica je počela intoniranjem Himne Bosne i Hercegovine. Sjednicu je otvorio dosadašnji Predsjedavajući Predsjedništva, Sujeman Tihić koji je uputio čestitke novoizabranim članovima i poželio im uspješan rad. Zatim su se obratila i ostala dvojica članova.

Konstituirajućoj sjednici Predsjedništva BiH prisustvuju bh. zvaničnici te predstavnici OHR-a, UN-a, OSCE-a, Vijeća Evrope, Evropske komisije, NATO-a, EUFOR-a, Svjetske banke, Međunarodnoga monetarnog fonda i Evropske policije i ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i ambasadori akreditirani u BiH.

Izvori[izmijeni]