Idi na sadržaj

Lajčák u Beogradu

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 12:17, 14. decembar 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Beograd (Srbija), 14. decembar 2007. – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak boravi u Beogradu gdje sa srpskim zvaničnicima razgovara o aktuelnoj situaciji u regionu i političkom razvoju u BiH poslije nedavnog parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Lajčak se sinoć po dolasku u Beograd sastao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, potvrđeno je Tanjugu u pres-službi predsjednika Srbije. Za danas je predviđen razgovor s ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem. Prema ranijim najavama, visoki predstavnik će srpske zvaničnike obavijestiti o političkoj situaciji u BiH i upoznati ih s nedavno parafiranim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, uključujući reforme koje BIH treba da provede u narednih šest mjeseci.

Visoki predstavnik EU Miroslav Lajčak je u četvrtak u u Ljubljani u razgovoru sa zvaničnicima Slovenije rekao da je proces integracije u EU najbolji način da se osigura trajni napredak i stabilnost u Bosni i Hercegovini. U razgovorima s ministrom vanjskih poslova Slovenije Dimitrijom Rupelom, koji će 1. januara 2008. godine preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evropske unije, Lajčak je naglasio pozitivni zamah koji je stvoren parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH 4. decembra.

“Treba iskoristiti ovu dobru atmosferu kompromisa kako bi se zemlja približila Evropskoj uniji. Podrška EU evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine će dati rezultate samo ukoliko nije apstraktne prirode. Parafiranje SSP-a prošle sedmice pokazalo je da je Evropska unija spremna da nagradi napredak”, rekao je Lajčak, navedeno je u saopćenju OHR-a od četvrtka.

Visoki predstavnik je također obavijestio budućeg slovenskog predsjedavajućeg EU o rezultatima nedavnih sastanaka lidera vladajućih stranaka u BiH, koji su se obavezali da će izraditi novi državni zakon o policiji do 15. februara 2008. godine te nastaviti diskusije o ustavnoj reformi krajem januara. Rupel je izrazio punu podršku svoje zemlje Lajčakovim aktivnostima na unapređenju reformi u BiH, a posebno njegovom doprinosu u postizanju sporazuma o reformi policije. Potvrdio je da će odnosi sa zapadnim Balkanom biti ključni prioritet tokom slovenskog predsjedavanja EU-om. Slovenija će težiti jačanju Programa iz Soluna koji obavezuje EU da svim zemljama zapadnog Balkana pruži evropsku perspektivu, rekao je ministar. Rupel je izrazio svoje nade da će BiH ispuniti sve uvjete za potpisivanje SSP-a sa EU u toku slovenskog predsjedavanja u prvoj polovini 2008. godine. “Bosna i Hercegovina je zemlja koja je na mnogo načina povezana sa Slovenijom tako da period našeg predsjedavanja želimo iskoristiti za njenu promociju i napredak”, rekao je.

"Opredijeljenost Slovenije je da BiH, kao i ostale zemlje zapadnog Balkana, dobije priliku da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće.", izjevio je Rupel.

Izvori

[izmijeni]