Mesić: Hrvati u BiH nisu dijaspora

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 15:03, 11. juni 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Stipe Mesić

Zagreb (Hrvatska), 11. juni 2007. – Danas je hrvatski predsjednik Stipe Mesić izjavio novinarima, da Hrvati u BiH nisu hrvatska dijaspora i dodao da izborni zakon i popise birača treba mijenjati nakon parlamentarnih izbora.

Na novinarsku molbu da komentira izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da će SDP, kad osvoji vlast, ukinuti u Hrvatskoj biračko pravo Hrvatima iz BiH, predsjednik Mesić je rekao da mu nije drago što ta tema postaje predizbornom temom.

Hrvati u BiH su konstitutivan element BiH, kao i preostala dva konstitutivna naroda i oni nisu naša dijaspora.
Činjenica je također da je na snazi takva zakonska regulativa, koja ih uključuje u dijasporu iako oni to nisu.

...treba razlučiti što dijaspora jest, a što nije, ali da treba voditi računa i o političkoj situaciji s Hrvatima u BiH.

Stipe Mesić

Dodao je da kao "odgovorni ljudi moramo voditi računa i o tome što će biti s bosanskohercegovačkim Hrvatima kad Hrvatska uđe u EU i kad između Hrvatske i BiH bude šengenska granica i nova pravila".

Mesić je predložio da se izborni zakoni uskladi sa standardima Evropske unije, ali tek nakon izbora a ne u vrijeme izborne kampanje.

U emisiji HTV-a „Nedjeljom u 2“, 68% gledatelja se izjasnilo za ukidanje glasa Hrvatima u BiH, a 32% su bili protiv.

Izvori[izmijeni]