Idi na sadržaj

NATO odobrio Obamin plan o evropskoj protivraketnoj zaštiti

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 11:43, 20 novembar 2010 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Lisabon (Portugal), 19. novembar 2010 – Vođe NATO saveza su odobrile prijedlog američkog predsjednika Baracka Obame o novom proširenom sistemu protivraketne zaštite za Evropu. Ovaj sporazum je pobjeda za Obamu, nakon serije pogrešaka na vanjskopolitičkom planu.

Predsjednik Obama je izjavio da će jučerašnja odluka glavnog štaba NATO-a pomoći da Evropa i svijet budu mnogo sigurniji. Po prvi put, dogovorili smo se da razvijemo mogućnosti protivraketne zaštite koja je dovoljno snažna da pokrije sve evropske zemlje članice Saveza, a isto tako i same Sjedinjene Američke Države, izjavio je Obama.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da očekuje da će ovaj sistem koštati oko 273 miliona američkih dolara te da će biti razvijen u narednih deset godina. Predložit će Rusiji, koja se ranije snažno protivila ovoj ideji, da učestvuje u ovom projektu.

Izvori[izmijeni]