Idi na sadržaj

Na izborima u SAD ubjedljiva pobjeda Republikanske stranke

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 18:24, 6 novembar 2010 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Washington D.C. (SAD), 2. novembar 2010 – Na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama koji su održani 2. novembra, a na kojima su se birali članovi Predstavničkog doma i trećina članova Senata, ubjedljivu pobjedu su odnijeli Republikanci, koji su osvojili 239 mjesta dok su 188 osvojili Demokrati od ukupno 435 zastupničkih mjesta.

Pored predstavnika u Predstavničkom domu, birači su birali i 37 od 100 mjesta u Senatu, gdje su Republikanci osvojili 6 mjesta više nego na prošlim međuizborima 2006. godine.

Ovo su takozvani međuizbori, koji se održavaju dvije godine nakon predsjedničkih izbora, a na kojima gotovo redovno birači pokažu svoje razočarenje trenutim stanjem u zemlji i predsjednikom. Smatra se da ovogodišnji rezultati izbora pokazuju koliko je stanovništvo nezadovoljno reformama zdravstva i oporavkom privrede uzdrmanoj dubokom krizom i visokom stopom nezaposlenosti.

Izvori[izmijeni]