Idi na sadržaj

Nepalske komunističke partije će se pridružiti

Izvor: Wikivijesti
Lider marksističko-lenjinističke partije i premijer Khadga Prasad Oli
Status: Završen 17:12, 28 februar 2018 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


22. februar 2018

Dvije najveće stranke u nepalskom parlamentu postigle su dogovor o ujedinjenju u ponedjeljak nakon dugih razgovora u gradu Baluwataru.

Komunistička partija, marksistička-lenjinistička i maoista, prva i treća najveća partija u Predstavničkom domu Nepala, odnosno već su bili koalicioni partneri. U kombinaciji, dvije stranke će imati deset mandata od dvotrećinske većine, što bi im omogućilo da izmene ustav. Njihov sporazum ima oblik sporazuma od sedam tačaka.

Prvo, lideri obe strane podjednako dele istinski pojam. Drugo, iako je postignut opšti sporazum, detalji partijske platforme biće odlučeni na pridruženoj stranačkoj konvenciji. Pored toga, planiraju nazvati partiju Komunističke partije Nepala, iako je održivost ovog pitanja dovedena u pitanje jer je već bilo stranaka pod tim imenom.

Maoisti nisu ušli u politiku do 2007. Pre nego što je mirovni sporazum u 2006. godini napravio Nepalu potpuno demokratsku državu, maoisti su se borili u oružanom pobuni da sruče monarhiju. Šablon:Haveyoursay

Izvori[izmijeni]

Šablon:Translater