Idi na sadržaj

New York Times: Presuda donesena bez uvida u ratnu arhivu Srbije

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 09:47, 10. april 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Priprema za ukop 505 žrtava genocida, 11. juli 2006.

New York (SAD), 10. april 2007. – New York Times je jučer objavio tekst u kojem se navodi da je Međunarodni sud pravde u Hagu odlučivao o genocidu u BiH bez uvida u potpunu dokumentaciju.

Tribunalu za ratne zločine u Hagu u proljeće 2003. godine, tokom suđenja Slobodanu Miloševiću, pristigle su stotine dokumenata sa oznakom "Odbrana. Državna tajna. Strogo povjerljivo".

Tajna dokumentacija koja sadrži zapisnike s ratnih sastanaka jugoslavenskih političara i vojnih lidera obećavala je najbolji uvid u ulogu Srbije u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine. Ali, postojala je i zamka. Srbiji, nasljednici Jugoslavije, Tribunal je obećao da će dijelovi arhivske dokumentacije biti držani dalje od očiju javnosti, piše jučer list "New York Times"

Carla del Ponte je potvrdila da je u maju 2003. godine poslala pismo Goranu Svilanoviću, bivšem ministru vanjskih poslova Srbije, u kojem ga je obavijestila da će prihvatiti pečaćenje "opravdanih/povjerljivih" dijelova dokaznog materijala.

Izvori[izmijeni]