Idi na sadržaj

Notari i dalje imaju previsoke cijene za građane BiH

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 12:34, 14. decembar 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 14. decembar 2007. – Ovjera kopije ili prijepisa stranice nekog dokumenta kod notara plaća se 1,5 eura. Cijene bilježničkih usluga u BiH još su vrlo visoke unatoč nedavnom pojeftinjenju. Prošli mjesec cijene njihovih usluga smanjene su za oko 30 posto u odnosu na prve mjesece rada. Nakon brojnih prosvjeda Ministarstvo pravde Federacije BiH vrijednost tarifnog boda za bilježničke usluge snizilo je sa 0,4 na 0,25 eurocenti. Ipak, građani i odvjetnici smatraju da je preskupo.

Ovjera kopije ili prijepisa stranice nekog dokumenta plaća se 1,5 eura, što je ujedno i najjeftinija usluga koju građani mogu dobiti kod notara. Većina drugih usluga znatno je skuplja. Odgovarajuća obrada punomoći plaća se od 13 do 38 eura, a obrada ugovora o otkupu stanova na kojima postoji stanarsko pravo od 50 do 150 eura. Tolika je i cijena obrade oporuke. Koji će se iznos platiti prvenstveno ovisi o vrijednosti nekretnina navedenih u samoj oporuci. Najniža cijena za obradu osnivačkih dokumenata gospodarskih društava, odnosno poduzeća je 150 eura. Promijenjene su i tarife kupoprodajnih ugovora koji, ovisno o vrijednosti nekretnine, mogu biti od 30 eura pa do nekoliko tisuća eura. Te cijene ne uključuju PDV. Unatoč svemu i dalje je upitno koliko će se dugo primjenjivati novi cjenik. Prema odluci resornog ministarstva, riječ je o privremenoj tarifi. Nova, trajna tarifa bit će definirana nakon svih potrebnih analiza, možda već iduće godine.

Izvori[izmijeni]