Idi na sadržaj

OPEC smanjuje proizvodnju nafte za 2,2 miliona barela dnevno

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 10:40, 18. decembar 2008. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Oran (Alžir), 16. decembar 2008. – - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je nakon sjednice ministara za energetiku zemalja OPECa održanoj u alžirskom gradu Oran, drastično smanjila dnevnu proizvodnju nafte za 2,2 miliona barela. To je najveće smanjenje proizvodnje nafte u historiji OPECa.

Cijena nafte na svjetskom tržištu pala je sa rekordnih 140 američkih dolara po barela iz jula 2008 na ispod 40$ koliko košta danas. Od zadnje sjednice u septembru OPEC je smanjio proizvodnju nafte za oko 4,2 miliona barela dnevno iz straha od daljnjeg pada cijena nafte i svjetske recesije. Nakon ovog novog smanjenja proizvodnje, trenutno se članice OPECa proizvode 24,845 milijardi barela dnevno. Najveće smanjenje proizvodnje pretrpiće Saudijska Arabija od oko 1,2 miliona barela. Čak i Rusija, koja nije članica OPECa najavila je smanjenje svoje proizvodnje nafte za oko 600 hiljada barela. Stručnjaci smatraju da je trenutna cijena nafte daleko ispod realne cijene koja bi po prognozama i trenutnim potrebama trebala iznositi oko 75$.

Izvori

[izmijeni]