Idi na sadržaj

Ostavka na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 08:46, 2. novembar 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 1. novembar 2007. – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić izjavio je na vanrednoj press konferenciji u Sarajevu da je podnio ostavku Predsjedništvu BiH i zatražio da se provede procedura u skladu sa Zakonom, te da je obavijestio ministre da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine od danas u tehničkom mandatu dok se ne izabere novi predsjedavajući i novo Vijeća ministara BiH.

„Na ovaj način želio sam dati doprinos smirivanju situacije u BiH i svoj čin smatram najoodgovornijim ponašanjem predsjedavajućeg u trenutnoj situaciji. Ovo nije kapric ili izazivanje. Između dva zla da učestvujem ili ne učestvujem u vlasti biram da ne učestvujem u vlasti, ako je to za dobro Bosne i Hercegovine. Vjerujem da smo u 21. vijeku došli u takvu fazu demokratije da niko neće biti odvođen na prisilni rad, što je bilo u našoj i ne tako slavnoj prošlosti“, rekao je predsjedavajući Špirić, dodavši da je jedini, koji poslije Daytona, svoju ostavku nudi radi uspjeha ove zemlje.

Prema riječima predsjedavajućeg Nikole Špirića, Bosna i Hercegovina nažalost je i dalje poligon za projekte izvan nje i u tom kontekstu tumači i posljednje odluke visokog predstavnika.

„Bosna i Hercegovina 12 godina poslije Daytonskog sporazuma nije suverena država, ali moje gorko razočarenje je što dolazim do spoznaja da ona to i ne smije da bude. Ovom zemljom suvereno vladaju stranci i mislim da to nije dobro ni za zemlju ni za njene građane“, rekao je predsjedavajući Nikola Špirić. Dodao je da je posljednjim odlukama visokog predstavnika u BiH doveden u situaciju da provjeri ima li podršku u ovoj zemlji zbog čega je, kao legalista, u skladu sa Zakonom podnio ostavku.

Izvori

[izmijeni]