Idi na sadržaj

Pad egipatske vlade nakon krvavih protesta

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 12:26, 29 januar 2011 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Snimak protesta objavljen na TV stanici Al jazeera

Kairo (Egipat), 29. januar 2011 – Nakon što je u krvavim protestima poginulo 26 osoba a oko hiljadu osoba povrijeđeno, predsjednik Egipta je nakon što je dan ranije najavio raspuštanje vlade, to je zvanično i uradio 29. januara 2011. godine ujutro. Međutim, to nije umirilo desetine hiljada demonstranata koji na ulicama egipatskih gradova traže ostavku Hosnija Mubaraka.

U izjavi predsjednika Mubaraka koju je objavio u medijima, složio se da je potrebno raspustiti vladu i otpočeti sa socijalnim i ekonomskim reformama u zemlji. Međutim, kako je izjavio, smatra da su protesti organizovani samo u svrhu destabilizacije zemlje i njegovog svrgavanja s vlasti.

Egipat je praktično odsječen od svijeta. Četiri najveća davaoca internet usluga obustavili su rad, tako da je gotovo 90% građana zemlje ostalo bez priključka na internet. Vlada se pravda činjenicom da su protesti organizovani i putem društvenih mreža, nakon čega je blokiran pristup Facebooku i Twitteru. Osim interneta, u nekim dijelovima zemlje nema ni telefonskog saobraćaja niti rade mobilne mreže.

Predsjednik SAD, Barack Obama, izjavio je kako podržava provođenje reformi u Egiptu, te apelovao na vladu da ne preduzima nasilne radnje nad demonstrantima.

Također pogledajte[izmijeni]

Izvori[izmijeni]