Idi na sadržaj

Papa Benedict u Turskoj na posjeti

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 18:56, 2. decembar 2006. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Papa Benedict šesnesti

Istanbul (Turska), 2. decembar 2006. – Jedan od ciljeva posjete pape Benedicta Turskoj ove sedmice je jačanje veza izmedju rimo-katoličke crkve i pravoslavnih Kršćana na istoku. On je počeo svoje hodocašće izražavajući suosjećanje za pritisak kojeg osjećaju vjerske manjine unutar muslimanskog svijeta.

U Turskoj 90 procenata stanovnika su Muslimani. Ali u dijelovima velikih gradova postoje džepovi ljudi različitih vjera, koji žive zajedno u miru. Miguel Rivera se za Glas Amerike osvrnuo na odnose tri mjesta za praktikovanje vjere u jednom susjedstvu Istanbula.

Četiri stotine godina Otomansko carstvo potpomagalo je vjersku toleranciju. Osnivač moderne Turske Mustafa Kemal, takodjer poznat kao Ataturk, odbacio je vezivanje svoje nove vlade za Islam, čak zabranjivanjem nošenja tradicionalne odjeće u korist zapadnjačkog oblačenja. Vjerska tolerancija je takodjer bila politika njegove vlade.

Izvori

[izmijeni]