Idi na sadržaj

Papa Francis i patrijarh Kiril potpisali su zajedničku deklaraciju

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 01:21, 28 januar 2017 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


22. februar 2016 (Politika), Kuba – Papa Francis i šef Ruske pravoslavne crkve Kiril potpisan večeras u Havani zajedničku deklaraciju o vjerskim jedinstvo, i pozvao na hitnu akciju pomoći kršćana u Iraku i Siriji.

U deklaraciji potpisanoj nakon sastanka koji je trajao oko dva sata, poziva na mir u Siriji, Iraku i Ukrajini, i Europe da "zadrži vjeru u hrišćanske korene."

Papa Franjo rekao je šef ruske pravoslavne crkve, i on je "jasno i direktno" govorio i da je "veoma cijenjena njegova (Kirilov a) želja za jedinstvo."

Sastanak pape i patrijarh Kiril smatra istorijski događaj nakon skoro hiljadugodišnje podjela kršćanstva u istočne i zapadne crkve.

Sastanak je održan na aerodromu u Havani. Dvojica lidera su srdačno pozdravili i poljubili tri puta prije nego što su se povukli na razgovore.

Obraćajući se Papa, na početku sastanka rekao patrijarh Kiril da je njihov sastanak "volja Božja".

"Sastali smo se u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Želim još jednom da je to Božja volja ističu, "rekao je Kiril početku susreta s papom.

Papa Franjo se vratio u "konačno" i "mi smo braća".

Na početku susreta pape Franje i patrijarh Kiril razmijenili darove koje su duboko simboličan i praćenje povijesti ponekad napeti odnosi između istočne i zapadne crkve, na čelu agencije.

U zajedničkoj deklaraciji glavnog dva izrazio žaljenje zbog "gubitka jedinstva" između kršćana i želje za ponovno uspostavljanje. "Svjesni smo mnoge prepreke i dalje treba prevazići, nadamo se da će naš sastanak doprinijeti ponovnom uspostavljanju jedinstva željeni od Boga", rekao je glava katoličke crkve i najveća pravoslavna crkva u dokumentu koji je potpisao nakon njihovog prvog susreta u dvije crkve pukotina 1054.

Oni su pozvali na hitnu akciju za pomoć kršćana u Siriji i Iraku.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno djelovanje kako bi se sprečilo protjerivanja kršćana s Bliskog istoka ... U Siriji i Iraku, nasilje je već tvrdio da je život hiljada i ostavila milijune ljudi bez krova nad glavom i resursa", rekao je dva dostojanstvenika u zajedničkoj deklaraciji.

Pala Francis i patrijarh Kiril raspravljalo na aeordomu u Havani. Papa tamo će otputovati u Meksiko gdje će biti u pet dana posjete.

Izvori[izmijeni]