Idi na sadržaj

Perspektiva izvoza mlijeka i meda iz Bosne i Hercegovine

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 12:23, 1 novembar 2010 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Bosna i Hercegovina (Evropa), 30. oktobar 2010 – Bosna i Hercegovina će se do kraja godine kandidovati za izvoz u zemlje Evropske unije i druge proizvode životinjskog porijekla osim ribe, za koju je dozvola dobijena prošle godine, najavili su iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Zahtjevi će biti podneseni za med, mlijeko, jaja, te pojedine vrste životinjskog mesa, a nakon što je prilikom nedavne posjete BiH inspekcija Ureda za veterinarstvo Evropske komisije iz Dublina ustvanovila pozitivna kretanja u oblasti veterinarske zaštite.

"Izvještaj je optimistično i nema većih primjedbi koje bi bile ograničavajuće za određene vrste proizvoda i koje bi ugrožavale naš rad, a što nam otvara mogućnost da za izvoz kandidujemo još neke proizvode životinjskog porijekla", izjavio je direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

Ekspert Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran istakao je da od proizvoda koje BiH namjerava kandidovati za izvoz u EU najveći potencijal leži u pilećem mesu gdje je razvijena značajna proizvodnja.

Izvori[izmijeni]