Idi na sadržaj

Potapa se Grand Canyon

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 08:40, 6. mart 2008. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Glen Canyon brana na rijeci Colorado

Nevada (SAD), 5. mart 2008. – Federalna vlada Sjedinjenih Američkih Država planira u srijedu 5. marta 2008 da ispuste milione litara vode u Grand Canyon, u eksperimentalnom projektu restauracije sedimentnog sloja riječnog korita te vraćanja ekosistema u prirodno stanje.

Voda je ispuštena iz dva otvora na kontroverznoj brani Glen Canyon koja blokira rijeku Colorado i od nje pravi akumulaciono jezero Powell. Količine vode koje se ispuštaju su oko 300.000 galona u sekundi (oko 1.135.623 litara), dovoljno da se popuni cijeli Empire State Building za 20 minuta, kaže sekretar vanjskih poslova Dirk Kempthorne.

Nakon što je brana izgrađena 1963, sezonske poplave koje su taložile sediment po koritu rijeke su prestale. Ovaj sloj sedimenta je bio neophodan da se obnavljaju pješčane naslage i plaže, koje su služile za habitat raznolikoj flori i fauni. Kao rezultat nedostatka sedimenata dvije riblje vrste su potpuno nestale, dok drugim dvijema prijeti izumiranje. Iako se predviđa da će se ovim eksperimentom postići rast nivoa vode za samo par stopa, naučnici se nadaju da će to biti dovoljno za restauraciju pješčanih nanosa nizvodno od brane.

Izvori[izmijeni]