Idi na sadržaj

Potvrđeni navodi o genocidu u Srebrenici

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 14:58, 30. oktobar 2006. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Banja Luka (Bosna i Hercegovina), 30. oktobar 2006. – Izvještaj Razrješavanje jugoslavenskih kontroverzi Američkog instituta za mir u sklopu programa Inicijativa naučnika, potvrđuje navode Haškog tribunala da se u slučaju stradanja Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine radilo o genocidu.

Ovaj izvještaj, čiji je cilj da se stvori jedinstvena priča o onome što se dešavalo na ovim prostorima, a u kojem 350 naučnika u 11 tematskih cjelina analizira događaje devedesetih godina u vrijeme dezintegracije Jugoslavije do danas, predstavljen je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Direktor Programa Inicijativa naučnika Čarli Ingrao (Charlie Ingrao) saopćio da podaci do kojih su došli naučnici ovog programa govore o 100.000 stradalih u BiH, uprkos određenim podacima da je samo na jednoj strani stradalo 200.000 ljudi.

Naučnici su došli do podataka na osnovu raspoloživih dokumenata da ne postoje dokazi da su Franjo Tuđman i Alija Izetbegović imali plan o etničkom čišćenju na teritoriji Hrvatske, odnosno BiH, ali da 1991. godine takvog plana nije imala ni Jugoslavenska narodna armija.

Ingrao je kazao da se nije našao dokaz da je JNA imala plan za entičko čišćenje Bošnjaka ili Hrvata.

Prema nalazima naučnika najviše protjeranih, silovanih i ubijenih su pripadnici bošnjačkog naroda i to od strane srpskog naroda. Podaci do kojih se došlo tokom rada na spomentom izvještaju ukazuju i da je cifra od 50.000 silovanih Bošnjakinja od srpskih snaga navodno pretjerivanje.

"Do tačnog broja silovanih Bošnjakinja je veoma teško doći, i da podatak o 20.000 koji je navedan u izvještaju treba uzeti s rezervom", napomenuo je on.

U uzvještaju se navodi i postoje indikacije da su Bošnjaci na organizovan način 1993. i 1995. godine vršili ratne zločine i to pod komandom Nasera Orića i generala Atifa Dudakovića iako ni jedan nije optužen pred Haškim tribunalom niti pred bilo kojim drugom sudom za pomenuti zločin. Također postoje inidikacije koje govore da je organizovanog plana o ratnim zločinima bilo i 1995. godine od Slobodana Miloševića i Ratka Mladića.

"Ratna stradanja u BiH izrodila su kod njenih naroda određene mitove koji se danas održavaju, jer političari u BiH nisu spremni da se javno suoče sa činjenicama", ocijenio je Ingrao.

Izvori[izmijeni]

Wikipedia
Wikipedia