Idi na sadržaj

Predsjednik RS pomilovao 32 osuđenika

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 23:40, 28. oktobar 2006. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Banja Luka (Bosna i Hercegovina), 28. oktobar 2006. – Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić pred kraj svog mandata pomilovao je 32 osuđenika. Vlada RS premijera Milorada Dodika izrazila je neslaganje sa ovih činom, a nevladine organizacije ocijenile da predsjednik više vodi računa o kriminalcima i zločincima nego o građanima.

Problem

[izmijeni]

Odluka predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića da pred istek svog mandata pomiluje 32 osuđenika, među kojima su i oni s pozamašnim policijskim dosijeima, izazvala je dosta negativnih reakcija u javnosti.

Iako je odluka o pomilovanjima donesena u skladu s ustavnim ovlaštenjima i Zakonom o pomilovanju, ovo nije dobra poruka jer na nekih način podriva smisao zakonskih sankcija, smatra predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Branko Perić:

“Ključna ideja, ključni cilj kažnjavanja, to je generalna prevencija, dovodi se u pitanje politikama pomilovanja. Svaka sudska presuda ima za cilj da prevaspita počinioca krivičnog djela i da utiče na druge da ne čine krivična djela. Ako predsjednik republike pretjerano koristi ta svoja ovlaštenja i vrši pomilovanja, a pogotovo u slučajevima kada je kaznena politika, po opštoj ocjeni, blaga, onda je to nešto što ugrožava sistem.»

Među pomilovanima, između ostalog, nalaze se i Dragan Jokić i Miladin Bunić, osuđeni na zatvorske kazne zbog učestvovanja u neredima 7. maja 2001. godine u Banjoj Luci prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije Ferhadije. U ovim neredima zapaljeno je više autobusa, jedno lice je smrtno stradalo, a više osoba povrijeđeno. Prema Čavićevoj odluci, zatvorska kazna Jokiću i Buniću zamijenjena je uslovnom osudom.

Prema mišljenju političkog analitičara Ivana Šijakovića, donošenjem ovakve odluke Čavić se narugao pravnoj državi, a i građanima:

“Tako je to jedna neprijatna poruka za prosječnog građanina koji se muči, radi, vjeruje u zakone, očekuje da će jednog dana biti bolje, očekuje da će nepravdeni ljudi, kriminalci, ubice, probisvjeti - a ovdje je uglavnom riječ o takvim ljudima - dobiti, kako se to kaže, zasluženu kaznu.»

Odlukom predsjednika Čavića nisu zadovoljni ni u Vladi Republike Srpske. U četiri slučaja Ministarstvo pravde i sudovi su dali negativno mišljenje o pomilovanju, kaže pomoćnik ministra za izvršenje sankcija Boško Đukić:

“Ima slučajeva gdje smo mi, kao komisija Ministarstva pravde, dali suprotno mišljenje u odnosu na sud."

Potpredsjednik Vlade Anton Kasipović:

“Vlada smatra da ovakve odluke mogu značajno otežati rad organa bezbjednosti."

Odluke o pomilovanjima donio sam u skladu sa ustavom i zakonom, a to što se nekima ne sviđaju, njihov je problem, odgovara Čavić:

“Odluke koje sam donio su, dakle, odluke na temelju činjenica iz predmeta. Zakon je predvidio da prethodni postupak vrše Ministarstvo pravde i nadležni sud, ali to je prethodni postupak koji samo olakšava rad instituciji predsjednika koji donosi konačnu normu pomilovanja. Ja sam se upravo tako ponašao."

Pomilovanja u Republici Srpskoj nije bilo skoro dvije godine jer je ovaj institut, zbog nepravilnosti, u cijeloj BiH bio ukinuo visoki predstavnik.

Izvori

[izmijeni]