Preminuo Ivica Račan

Izvor: Wikivijesti
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Feather.svg
Status: Završen 08:26, 29. april 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Ivica Račan

Zagreb (Hrvatska), 29. april 2007. – Dugogodišnji predsjednik SDP-a i bivši hrvatski premijer Ivica Račan preminuo je noćas u 3.05 nakon kratke i teške bolesti u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Račan se iz javnog života povukao 31. janaura kada mu je dijagnostifikovan atipični tumor u desnom ramenu. Nakon daljnjih pretraga u Gradskoj klinici u Münchenu ustanovljen mu je karcinom lijevog bubrega. Operacijama u münchenskoj bolnici uklonjeni su mu lijevi bubreg, ureter i limfni čvorovi te metastaze tumora iz mišića desnog ramena.

Ivica Račan je rođen 24. februara 1944. u mjestu Ebersbah u NJemačkoj, u radnom logoru. Račan, diplomirani pravnik, u politiku ulazi tokom 70-ih godina, a 1990. godine postaje predsjednik Predsjedništva Saveza komunista Hrvatske, koje iste godine izvodi sa Kongresa Saveza komunista Jugoslavije. Učestvovao je u skoro svim važnim političkim događajima u Hrvatskoj u posljednjih 35 godina.

Nakon toga raspisuje izbore u Hrvatskoj, na kojima je pobjedio HDZ, a njegov SDP osvaja 21 odsto. Račan i nakon poraza na izborima nastavlja političku karijeru, a stranku reformiše u Socijaldemokratsku partiju.

Nakon desetogodišnje vladavine Hrvatske demokratske zajednice sa Franjom Tuđmanom na čelu, Račan je 2000. godine okupio opoziciju i na izborima osvojio vlast. Na mjesto premijera izabran je 2000. godine, kada je dolaskom na vlast koalicije SDP-HSLS-a sa još četiri stranke prestala svojevrsna međunarodna izolacija Hrvatske.

Račanova koalicija gubi izbore u novembru 2003. godine, kada na vlast ponovno dolazi HDZ.

Wikipedia

Izvori[izmijeni]