Idi na sadržaj

Pripadnici NATO-a u potrazi za Župljaninom

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 11:15, 22. mart 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 22. mart 2007. – Pripadnici snaga NATO u BiH, u bliskoj saradnji s Haškim tribunalom za ratne zločine, u četvrtak rano ujutro pretresli su u Sarajevu kuću Slobodana Župljanina rođaka haaškog optuženika Stojana Župljanina

U saopćenju objavljenom u Sarajevu navodi se kako se vjeruje da je Slobodan Župljanin povezan s mrežom koja štiti njegova rođaka za kojim traga Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Ova operacija dio je pokušaja prikupljanja dodatnih informacija o mreži potpore koja pomaže Stojanu Župljaninu kao i napora da ga se pronađe", stoji u saopćenju.

Stojan Župljanin je tokom rata u BiH bio zapovjednik policije na području Banje Luke. Haaški tribunal optužio ga je da je odgovoran za ratne zločine počinjene na širem području Banje Luke kao i za masovno protjerivanje Hrvata i Bošnjaka s tog područja.

Slobodan Župljanin čija je kuća pretresena u četvrtak, predsjednik je vanjsko-trgovinske komore u BiH a živi u Banjoj Luci.

Izvori[izmijeni]