Idi na sadržaj

Pronađena vansolarna planeta slična Zemlji

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 11:10, 26. april 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


„OGLE-2005-BLG-390Lb“, NASA

Ženeva (Švicarska), 25. april 2007. – Astronomi ženevske opservatorije su uz pomoć teleskopa SEO (Čile) uspjeli da pronađu prvu potencijalno naseljivu vansolarnu planetu sličnu Zemlji. Udaljena je od Zemlje 20,5 svjetlosnih godina i nalazi se u sazvježđu Vage.

Planeta, čiji je zvanični naziv Gliese 581 c, je 14 puta bliža zvijezdi oko koje kruži za razliku od Zemlje. Temperatura na površini planete se kreće od 0 do 40 stepeni Celzijusa što je optimalna temperatura za život na planeti Zemlji. Radijus novootkrivene planete je oko 1,5 puta veći nego radijus Zemlje.

Pretpostavka je da na planeti ima vode u tečnom agregatnom stanju kao i da postoji eventualna mogućnost postojanja života na njoj. Masa ove planete je oko 4,83 puta veća od mase planete Zemlje. Orbitalni period planete iznosi 13 dana.

Prvu planetu ovog tipa pronašao je 1992. godine Michel Mayor sa iste opservatorije. Danas je poznato više od 200 takvih planeta.

Izvori

[izmijeni]