Idi na sadržaj

Protesti u Londonu tokom prolaska Olimpijskog plamena

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 09:55, 7. april 2008. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Olimpijska baklja u Londonu 2008

London (Engleska), 6. april 2008. – Oko 25 protestanata je uhapšeno, tokom prolaska Olimpijskog plamena kroz London 6. aprila 2008 godine, na ruti dugoj 31 milju. Povorka je startala na poznatom Wembley stadionu gdje su protestanti započeli proteste, noseći transparente i zastave. Situacija je postala dramatična kada je nekoliko protestanata pokušalo ugasti plamen i oteti ga iz ruke Konnie Huqa, TV spikera koji je u tom trenutku nosio baklju.

Pravovremenom intervencijom policije i snaga obezbjeđenja, ti pokušaji su spriječeni. Baklja je nastavila svoj put kroz London, okružena s više od 20 specijalaca koji su je obezbjeđivali. Cijelim tokom parade, nastavili su se verbalni protesti grupa za ljudska prava, koji su izvikivali parole u vezi situacije na Tibetu. Povorka je završila svoj pohod kroz London u O2 Areni, nakon što ju je kroz glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva nosilo oko 80 atletičara, umjetnika i poznatih osoba, uključujući i petorostrukog osvajača olimpijskog zlata sir Steve Redgravea

Izvori[izmijeni]