Idi na sadržaj

Razmjena artiljerijske vatre između Sjeverne i Južne Koreje

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 16:00, 23 novembar 2010 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Sjeverna Koreja (Južna Koreja), 23. novembar 2010 – U jednom od najozbiljnijih incidenata od kraja Korejskog rata početkom 1950tih, Sjeverna i Južna Koreja su u toku dana izmjenjivali artiljerijsku vatru. Objavljeno je da su najmanje dva južnokorejska marinca poginuli a nekoliko ranjeno kao i nekoliko civila, nakon što je sjevernokorejska vojska otvorila artiljerijsku vatru na malehno ostrvo koje pripada Južnoj Koreji.

Na granatiranje, Južna Koreja je odgovorila uzbunjivanjem mlaznih lovaca. Podignut je najviši stepen pripravnosti, a članovi izvršne vlasti su poslani u podzemna skloništa. Južnokorejska vlada je izjavila da je ovo čisto vojna provokacija i da je bez povoda. Svu odgovornost treba preuzeti Sjeverna Koreja izjavio je potparol Hong Sang-pyo. Sjevernokorejski mediji prenose izjave vojnih zvaničnika koji tvrde da su južnokorejske trupe vršile vojne manevre uz samu granicu, te tako ugrozili teritorij Sjeverne Koreje. Neće se tolerirati ugrožavanje ni 0,001 milimetra teritorije, objavili su vojni zvaničnici Sjeverne Koreje.

Svjetske velesile, Japan, SAD, Rusija, Kina i druge zemlje, izrazili su svoju najdublju zabrinutost, i pozvali na smirivanje tenzija.

Izvori

[izmijeni]