Idi na sadržaj

Reforma policije biće prelomno pitanje

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 26. oktobar 2006. – Hoće li BiH napokon profunkcionirati kao država ili će se zadržati Status quo u kojem ona de facto egzistira kao federacija, prelomiće se na pitanju reforme policije. Ured visokog predstavnika u BiH početkom ove sedmice je upozorio Milorada Dodika da ispuni prihvaćene obaveze, premijer RS, međutim, i dalje nastavlja po starom – i MUP i policija moraju ostati na entitetskom nivou, poručio je.

Stanje[izmijeni]

Najava premijera RS-a Milorada Dodika da će od Narodne skupštine tog entiteta zatražiti da raskine sporazum o reformi policije ukoliko se do 15. novembra rad Direkcije ne dovede u okvire sporazuma izazvala je brojne reakcije. Dok političari smatraju da je riječ o Dodikovoj oštroj retorici i opstrukciji rada Direkcije, Ured visokog predstavnika upozorava da napredak u reformi policije mora biti ostvaren.

Zaustavljanje reforme policije u ovom trenutku znači želju za očuvanjem državnosti RS-a, smatra analitičar Ugo Vlaislavljević. Problem oko struktuiranja policijskih snaga pokazuje na državnu strukturu entiteta:

"Tako da reforma policije je ustvari pitanje da li će BiH biti uređena kao država sa entitetima koji nisu države, ili će se ustvari držati status kvo u kojem već BiH na neki nepriznat, nelegitiman način funkcionira kao federacija."

Dodikove najave predstavljaju vrlo reducirano tumačenje sporazuma o reformi policije, smatra Mirsad Ćeman iz Stranke demokratske akcije:

"Ne očekujem de će to biti kraj priče o reformi policije. Naprotiv, bez obzira na te izjave, očekujem da će se uz pomoć međunarodne zajednice nastaviti taj proces."

Ured visokog predstavnika u BiH podsjeća da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira pozvao institucije RS-a da nastave sa punim i aktivnim učešćem u radu Direkcije za refomu policije. Glasnogovornica OHR-a Sanela Tunović:

"Isto tako, prije manje do sedam dana Vijeće Evropske unije je pozvalo organe vlasti BiH da u vrlo kratkom roku nastave sa provođenjem reforme i izrazilo je svoju posebnu zabrinutost zbog neostvarivanja napretka u implementaciji sporazuma o restruktuiranju policije iz oktobra 2005. godine."

Dodik je, govoreći na sesiji nezavisnih intelektualaca Krug 99, kazao da jeste za reformu policije, ali da se sporazum o reformi, koji je i sam potpisao, ne poštuje:

"Mi ne želimo da budemo ovce koje će neko vući, neki nižerazredni međunarodni službenici koji će zbog svojih karijera ovdje nama prosipati priču o tome šta je ovdje dobro, šta nije. Mi nismo, dakle, protiv reforme policije koja je u ovom trenutku moguća. Mi prihvatamo to da zakonodavnu nadležnost nad policijom prenesemo na BiH. Sad je naša isključiva nadležnost nad time. Mi prihvatamo da kažemo - evo ide na nivo BiH, ali nemojte nam još vi pisati zakon."

Političke partije iz RS-a uspjele su potpuno opstruirati rad Direkcije za reformu policije, smatra Beriz Belkić iz Stranke za BiH:

"Očigledno da je krajnji cilj da entitet RS, odnosno njezini političari žele da zadrže u potpunosti pod kontrolom policiju kao instrumenat izvršne vlasti."

Reforma policije preduslov je da BiH zaključi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Zahtjev Evropske unije je policijska služba koja će biti profesionalna, bez političkog uplitanja i u službi svih građana.

Izvori[izmijeni]