Idi na sadržaj

SIPA uhapsila tri Srbina zbog ratnog zločina: U napadu na selo Jusići ubijeno 48 Bošnjaka

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Zvornik (Bosna i Hercegovina), 13. decembar 2018. – Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapšena su trojica osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području općine Zvornik. Osumnjičeni se terete za ratne zločine počinjene u maju 1992. prilikom napada na selo Jusići kod Zvornika kada je ubijeno 48 žrtava bošnjačke nacionalnosti. Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine slobode su lišeni:

  • 1. Branka Studena, rođenog 1. septembra 1963. u Zvorniku
  • 2. Peru Radića, zv. Jarac, rođenog 11. juna 1959. u Zvorniku
  • 3. Božu Vidovića, rođenog 7. januara 1954. u Zvorniku.

Srpske formacije su 27. maja 1992. godine su iz pravca naselja Malešića, Brđana i Odžačine, napali na civilno stanovništvo Jusića. U prvom napadu ubijeno je 12 civila, dok ih je 38 zarobljeno i odvedeno u prostorije osnovne škole u Malešićima. Muškarci su odvojeni a potom odvedeni u rejon Ubjenca, gdje je izvršeno strijeljanje nad njima. Ubijeni civili iz familija Latifović, Islamović, Ibrahimović, Mustafić, Muratović, Hodžić, Junuzović, Hasanović i Smajlović ukopani su na šehidskom mezarju u naselju Gornja Kalesija. Izvršioci zločina, kao i nalogodavci u Jusićima nikada nisu procesuirani. Mještani Jusića tvrde kako su najodgovorniji za ubistva njihove komšije iz obližnjih naselja.

Izvori

[izmijeni]
Wikipedia
Wikipedia