Idi na sadržaj

Saddam Hussein osuđen na smrt

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 10:37, 5. novembar 2006. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Bagdad (Irak), 5. novembar 2006. – Saddamu Husseinu, bivšem iračkom predsjedniku je u nedjelju izrečena presuda. Irački Visoki sud ga je osudio na smrt vješanjem zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1982. godine kada je u šijitskom selu Dujail ubijeno 148 mještana. Sudski proces protiv saddama Husseina je trajao nešto više od godinu dana (od 19. oktobra 2005. do 5. novembra 2006.).

Njegov polubrat Barzan al-Tikriti i bivši irački glavni sudac, Awad Hamed al-Bander su također osuđeni na smrt. Bivši irački potpredsjednik Taha Yassin Ramadan je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a trojica bliskih saradnika Saddama Huseina su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Mediji prenose da se Hussein tokom izricanja presude tresao, a nakon što je čuo presudu je uzvikivao tekbire (Allah Ekber - Allah je najveći).

Izricanje presude predstavlja političku i društvenu raskrsnicu za Iračane koji su preživjeli dva desteljeća pod brutalnom vladavinom bivšeg predsjednika. U Bagdadu je na snazi potpuni policijski sat kako bi se spriječilo nasilje. Trgovine su zatvorene a pješaka i vozila gotovo i nema na ulicama grada.

Izvori[izmijeni]