Idi na sadržaj

Sahrana Geralda Forda

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 07:04, 3. januar 2007. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Grand Rapids (SAD), 3. januar 2007. – U Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, danas su se najviši zvaničnici Sjedinjenih Država, i predstavnici brojnih zemalja svijeta, oprostili od bivšeg američkog predsjednika Geralda Forda, koji je umro prošlog utorka u 93-oj godini.

Predsjednik Bush je današnji dan proglasio Nacionalnim danom žalosti, a amerikanci su još od subote imali priliku odati posljednju počast 38 predsjedniku Sjedijenih Država, čije je tijelo, u kovčegu prekrivenim američkom zastavom, bilo izloženo u Zastupničkom domu Kongresa u kojem je Gerald Ford služio 26 godina.

Počast umrlom predsjedniku Fordu odali su još, otac sadašnjeg predsjednika, bivši predsjednik George H.W. Bush, bivši državni sekretar Henry Kissinger i bivši novinar tv mreže NBC, Tom Brokaw.

Gerald Ford će biti pokopan sutra u rodnom Grand Rapidu, u saveznoj državi Michigan, u neposrednoj blizini njegove memorijalne biblioteke.

Izvori[izmijeni]