Idi na sadržaj

Srbija odlučuje o Ustavu

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 17:05, 29. oktobar 2006. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Beograd (Srbija), 29. oktobar 2006. – U nedjelju su otvorena biračka mjesta, drugog dana glasanja na referendumu o Ustavu Srbije. Republička izborna komisija u subotu uveče je saopćila da je prvog dana glasalo 17,81 odsto birača. Da bi Ustav bio potvrđen, potrebno je da za njega glasa 50 odsto plus jedan od ukupnog broja birača, odnosno najmanje 3.319.693 birača. Građani se izjašnjavaju zaokruživanjem rječi "da" ili "ne" na pitanje: "Da li ste za potvrđivanje novog Ustava Republike Srbije?".

Bivši sudija Vrhovnog suda, Zoran Ivošević, kaže da ako bi referendum bio neuspješan, to bi predstavljao veliki problem za Srbiju.

Prema njegovim rječima, u tom slučaju postoje samo dva rešenja: ponavljanje referenduma ili izbori za ustavotvornu skupštinu. Od dvije mogućnosti, ponavljanje referenduma bi, po Ivoševiću, bilo loše rešenje jer se ne može očekivati da građani izglasaju isti tekst ustava, kada to nisu uradili na prethodnom referendumu.

Izbori za ustavotvornu skupćinu bi bilo bolje rešenje: "Prvo bi trebalo da se donesu određeni zakoni od ove skupštine pa tek onda da se organizuju izbori za ustavotvornu skupštinu koje ce izglasati ovaj tekst ustava ili nesto prepravljeni tekst".

Ukoliko bi propao referendum, Srbija bi poslala lošu poruku i međunarodnoj zajednici, a to je da je smo ravnodušni kada je rječ o daljoj sudbini Kosova, kaže Ivošević: "Onda bi međunarodna zajednica mogla lakše da presele problem Kosova onako kako se bojim da će i da uradi".

Ivošević smatra da je i neuspjeh referenduma, pored ravnodušnosti, rezultat i revolta građana zbog toga što nisu uopće bili pitani kada se pisao novi ustav, a sada se od njih očekuje da glasaju za njega.

Izvori

[izmijeni]