Idi na sadržaj

Srušio se avion sa više od 100 putnika

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 09:24, 30. oktobar 2006. (UTC)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


Abuja (Nigerija), 29. oktobar 2006. – Avion nigerijske kompanije ADC sa više od 100 putnika i članova posade srušio se u nedjelju neposredno nakon polijetanja iz glavnog grada Abuje, objavili su tamošnji mediji i spasilačke službe.

Avion je letio na liniji Abuja-Sokoto, na sjeveru zemlje. Ostale pojedinosti zasad nisu poznate. Lokalne radio stanice pozvale su i sve liječnike izvan službe da se upute na mjesto nesreće.

Državni radio je javio da se avion srušio kratko nakon uzlijetanja. Privatna TV stanica Channels televizija javila je da je avion krenuo ka Lagosu, najvećem nigerijskom gradu.

Angus Ozoaka, direktor istražnog biroa ministarstva avijacije, izjavio je da je o padu aviona javljeno njegovom uredu, ali nije dao nikakve detalje.

"Trenutno pokušavam doći do mjesta nesreće. Ne mogu reći ništa dok ne stignemo tamo", izjavio je Ozoaka za Associated Press telefonski iz Abudže.

Kako podsjeća BBC, više od 200 ljudi je poginulo u dvije avionske nesreće u prošloj godini, što je mnoge navelo da dovode u pitanje sigurnost nigerijskih aviona.

Nakon tih nesreća avioni nekoliko aviokompanija su prizemljeni kako bi se izvršili sigurnosni testovi. Avioni ACD-a nisu učestvovali u prošlogodišnjim nesrećama.

Prošlog mjeseca je 10 visokih vojnih oficira poginulo u još jednoj avionskoj nesreći.

Prema zadnjim informacijama Bangkok Post-a je sedam osoba preživjelo nesreću.

Izvori

[izmijeni]