Idi na sadržaj

State Department bez značajnijeg komentara na hapšenja u BiH, ali u stalnom kontaktu sa bosanskohercegovačkim vlastima

Izvor: Wikivijesti
Status: Završen 01:19, 28 januar 2017 (KSV)
Molim vas da ne stavljate nove informacije na ovaj članak. Ukoliko postoje nove informacije vezane za ovu temu, molimo vas napišite novi članak.


23. 12 2015 (Bosna i Hercegovina), Bosna i Hercegovina – Američki State Department nije komentirao posljednja hapšenja u BiH pod optužbama za terorizam, ali glasnogovornicu Elizabeth Trudeau su upitali novinari o tome na redovitom briefingu u State Departmentu. Ona je samo kratko ponovila da američka vlada po ovom pitanju suradjuje s vlastima u BiH, te da je u tom pravcu postignut odredjeni napredak. Sjedinjenje države trenutno imaju sporazum o razmnjeni informacija sa preko 45 međunarodnih partnera radi identifikacije i praćenja pokreta stranih terorista. Ovaj tip sporazuma o razmjeni informacija je i nadalje jedan od najboljih načina za pojačanje suradnje za sprečavanje priljeva stranih terorističkih boraca. 44 zemlje su pojačale postojeće zakone kako bi se lakše identificirali i pratili potencijalni teroristi, kazala je glasnogovornica State Departmenta, dodajući da Washington ozbiljno uzima situaciju u BiH.

Medjutim, kako je izvijestio američki dnevnik The Washington Times, neimenovani visoki diplomata , kako je rečeno, sa Balkana, je pod uvjetom anonimnosti, kazao da iz dana u dan raste količina obavještajnih informacija koje ukazuje da ISIL vjerovatno ima namjeru da se ubace u region, i destabiliziraju ga, u okviru svojih planova da se prošire.

List navodi da je ovaj diplomata rekao i to da su hrvatski obavještajci identificirali mogućeg vođu ISIL-a za region, koji , kako se vjeruje, već radi na regrutaciji za ISIL i Al Nusru.

Washington Times također navodi da izvori kažu kako su Sjedinjene Države izuzetno zabrinute situacijom u regionu.

Istražiteljska služba pri američkom Kongresu je u proljeće objavila da oko 330 boraca ISIL-a dolazi iz BiH, između 100 i 150 sa Kosova, 90 iz Albanije, 50-70 iz Srbije, i oko desetak ili nešto vise iz Makedonije. Do tada ih je oko 50 poginulo na ratištima, a oko 100 ih se vratilo na područje Balkana.

Izvori[izmijeni]